Asielbeleid Het Hogeland
De fractie van de ChristenUnie is afgelopen maand op bezoek geweest bij de tijdelijke COA locatie in Winsum. De locatiemanager mevrouw Maatsen heeft ons algemene informatie meegegeven en een rondleiding over de locatie gegeven. Eén van de aanleidingen van dit bezoek was het voorstel om verder onderzoek te doen naar meer structurele opvang van asielzoekers op Het Hogeland. Aan het einde van dit stuk meer over de politieke besluitvorming hieromtrent.
Bij de rondleiding kwamen enkele zaken sterk naar voren. De sfeer op de locatie is goed en er is brede ondersteuning aanwezig door vrijwilligers, ondernemers, verenigingen en kerken uit het dorp. Ook bleek heel duidelijk dat de huidige locatie echt tijdelijk is. De units die hier nu staan komen vanuit Griekenland en voldoen niet aan onze standaarden als het gaat om isolatie en indeling. De kookfaciliteiten zijn beperkt, 6 elektrische kookplaten voor 32 mensen, maar in de praktijk red men zich hiermee en kan er uitgebreid gekookt worden. Wel is men gewend om flink met water te soppen om het schoon te houden, en daar is het Nederlandse laminaat niet echt geschikt voor. Ook bezochten we het leslokaal waar de asielzoekers op elk niveau Nederlandse les krijgen. Op de huidige locatie is dit wel een uitdaging omdat de bewoners hier gemiddeld zeer kort verblijven. Dat is ook een belangrijk verschil ten opzicht van een structurele locatie.
Vanuit het COA heeft men de wens voor grotere opvanglocaties. Dat is organisatorisch makkelijker, maar het heeft ook voor de bewoners en omwonenden voordelen. Op grotere locaties zijn meer voorzieningen zoals dagbesteding en zorg aanwezig. Ook is er meer begeleiding standaard op locatie aanwezig.
Onderstaand de bijdrage van onze fractievoorzitter in het raadsoverleg.
Onderzoekscenario’s asiel
Op verzoek van onder andere deze gemeenteraad heeft u opdracht gegeven om enkele scenario’s uit te werken voor een meer structurele opvang van asielzoekers.
Voordat we meer inhoudelijk op het hier voorliggende voorstel ingaan eerst enkele algemene zaken over asiel en migratie. De afgelopen jaren hebben we keer op keer achter de feiten aangelopen als gemeente én als land als het gaat over de opvang. Het is nu tijd om zelf de handschoen op te pakken.
Als gemeente hebben wij een aantal keren tijdelijke locaties gehuisvest en dit doen wij nog steeds. Ook in de volle overtuiging dat wij als gemeenten in Nederland samen staan voor de taak om het goede te doen, zeker ook voor mensen die huis en haard hebben moeten verlaten.
Naast deze tijdelijke oplossingen is het zaak om nu vooruit te kijken. We zien ook in andere bestuurslagen wensdenken en de hoop dat door vaak genoeg te roepen dat we de grenzen sluiten dat dit probleem verdwijnt, maar als ChristenUnie hier op Het Hogeland zien we gewoon dat er de komende jaren ook structurele opvangplekken nodig zijn en blijven.
Als ik terugblik op de afgelopen jaren dan wil ik toch ook benoemen op wat voor een fantastische manier inwoners van Het Hogeland samen met verenigingen, stichtingen en kerkgenootschappen ontheemden hebben opgevangen. Naast hele praktische hulp ook een luisterend oor zijn voor anderen. Schitterend.
Is het dan alleen maar leuk en goed? Nee. Er zijn ook zorgen en bezwaren bij omwonenden. Niet alles gaat goed. Soms is het de angst voor het onbekende, soms zijn er praktische bezwaren en een opvanglocatie is in de praktijk ook een zichtbare verandering in de directe omgeving. Tegelijkertijd ben ik blij dat de meeste inwoners op een rationele en hulpvaardige manier reageren. Belangrijk voor deze stap is dan ook draagvlak, dat zal ook voor het vervolgtraject een zeer belangrijk onderdeel gaan worden.
Wij denken ook dat de vorm die hier voorgesteld wordt, namelijk een middelgrote locatie met één of twee satelliet locaties een geschikte vorm kan zijn voor een uitgestrekt gebied als Het Hogeland zonder grote steden in het gebied.
Ben ik dan alleen maar positief over het voorliggende voorstel? Nee!
Het voorstel schiet wat mij betreft tekort op een aantal punten. Of er is een nieuwe werkwijze gestart met vrijwilligers, maar het opstellen van een bestuursopdracht zal toch tijd en daarmee geld kosten. Ook is mijn verwachting dat de door u gezochte projectleider geen vrijwilliger of pro deo ambtenaar is? U geeft aan dat er geen financiële aspecten aan dit raadsvoorstel zitten, maar dat lijkt mij gek. We hebben recent ingestemd met een hogere verantwoordingsgrens, maar ook als er financiële consequenties onder die grens zijn lijkt het mij dat u ons daarover kan informeren. Ook zal ik niet elke keer zeuren over het smart formuleren van doelstellingen, maar de gemeenteraad informeren over de gewenste en verwachting lijkt mij niet zo raar? Vraag op dit moment is hoe het verdere traject er in tijd uit gaat zien.
Ook over het proces vanaf hier hebben wij nog wel ideeën. Komt er nog een moment in deze raad dat daarover gesproken wordt? Voor zover in eerste termijn.
Uiteindelijk heeft de gemeenteraad in overgrote meerderheid ingestemd op 3 juli met het voorstel om verder onderzoek te doen naar meer structurele opvang op Het Hogeland met daarbij de insteek voor een hoofdlocatie en mogelijk één of twee satellietlocaties.