Maximale vrijheid?!

centrum uithuizen.pngmaandag 08 april 2019 19:24

Vorige week verscheen het persbericht met de kop “Maximale vrijheid openingstijden in Het Hogeland”. Dit bericht deed mij de wenkbrauwen fronsen. Het wordt gebracht als een soort vooruitgang waar ik niet blij van kan worden.

Natuurlijk hoor ik de wens van een groep consumenten om op elke dag boodschappen te kunnen doen. Natuurlijk heb ik de uitgesproken wens van de supermarkten gehoord om elke dag open te mogen zijn. Maar zoals veel zaken in dit leven heeft ook deze medaille een keerzijde.

Naast dat ik vanuit de bijbel geïnspireerd ben om één dag in de week te bestempelen als rustdag, zie ik daarvoor meerdere belangrijke voordelen die ik hieronder kort zal aanstippen en die naar mijn mening onvoldoende meegewogen zijn.

Speciaalzaken

Op dit moment worden er door vele vakmensen heel hard gewerkt om een goed product te maken en te presenteren. Denk aan de bakker, die al veel s’ nachts werkt. Net als de bloemist die al heel vroeg naar de veiling gaat. Maar ook de slager, groenteboer, kaasboer, fotograaf, ’witgoedspecialist’  boekhandelaar, chocolaterie en visboer  werken nu al hard en hebben niet altijd de mogelijkheid en/of voldoende gekwalificeerd personeel om ook op zondag open te gaan. Voor deze groep ondernemers is het een hard gelag als de grote winkelketens opengaan. Want bij de supermarkt kan de consument ook terecht voor een boek, bloemetje, kaas, brood en/of worst. Dan wordt het de keuze tussen omzetverlies of de vrije dag opgeven. En zo versterkt het vrijgeven van winkelsluitingstijden het recht van de sterkste. Met alle gevolgen van dien: door dominantie van grote ketens is het winkelaanbod in stads- en dorpscentra steeds minder gevarieerd.

Positie werknemer

Een werknemer kan niet gedwongen worden om op zondag te werken. Maar in steeds meer vacatures zie ik staan: ook beschikbaar in de avonduren en de weekenden. Daarnaast liet een artikel in oktober 2018 op RTLZ ook duidelijk zien wat de vervolgstappen zijn van dergelijke besluiten. De titel van het artikel was: “Bedrijven willen van weekendtoeslag af: 'Niet meer van deze tijd'”.

En zo raken we in Nederland steeds meer rechten kwijt, waarbij de insteek ooit was om de waardevolle rustdag te beschermen. De druk die vanuit een werkgever of collega’s kan komen neemt steeds verder toe, een zorgwekkende tendens.

Tekort aan tijd

Onze huidige samenleving kenmerkt zich steeds meer door permanente tijdsdruk en hectiek. De grenzen tussen arbeid, zorg en vrije tijd vervagen. De afgelopen jaren lees ik artikel op artikel over het groeiende aantal personen met burn-outs. In een artikel van november 2018 begint de tekst met “Het leven in een prestatiemaatschappij begint zijn tol te eisen” en die paragraaf eindigt met de conclusie van de klinisch neuropsycholoog Erik Matser: “We hebben een andere levensstijl nodig om een ramp te voorkomen”.

Met dit in mijn achterhoofd lees ik het raadsvoorstel (dat gelijk met het persbericht beschikbar kwam) deze zin: “Bij gezinnen of paren hebben beide partners steeds vaker een fulltimebaan en is men blij dat ook de zondag beschikbaar is om boodschappen te doen”. Ik zie dat in deze situatie juist tijd voor het gezin nodig is. Niet nog meer verplichtingen!

De zondag kan juist een moment zijn voor een heerlijke wandeling of fietstocht op Het Hogeland. Deze rustdag is bij uitstek de dag voor sociale activiteiten, kerkbezoek of een ander moment voor bezinning.

Voor mij gaat het bij het vraagstuk over de zondagopenstelling om de vraag, hoe willen we onze samenleving inrichten en hoe gaan we om met gedeelde verantwoordelijkheid? Daarbij komen zaken zoals ik hiervoor heb benoemd kijken. De ChristenUnie is van mening, dat het belangrijk is op te komen voor de belangen van werknemers en kleine winkeliers en voor een collectief rustpunt in de week voor de hele samenleving. Tijd en aandacht voor het gezin, voor kerkgang, vrijwilligerswerk en mantelzorg is het waard verdedigd te worden. Wat mij betreft is maximale vrijheid iets totaal anders dan wat het persbericht suggereert.

Bernd de Jong, fractievoorzitter ChristenUnie Het Hogeland

Foto: Google Streetview

« Terug

Reacties op 'Maximale vrijheid?!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.